Neymarról akartunk írni, de ezúttal „csak” ugyanaz lett volna igazán érdekes a játékából, mint amit tegnap már Messiről megírtunk (a brazil támadó az argentinhoz hasonlóan végig a labda mellett felemelve tartotta a lábát a védővel szemben, így mindig előbb tudott hozzáérni, mint ellenfele -> részletek tegnapi cikkünkben), úgyhogy ezúttal Coutinho gyönyörű csavarásáról ejtünk néhány szót.

Coutinho eltekerte a labdát a kapus hatóköre mellett (Fotó: Getty Images)

De mi köze van ehhez Cserisevnek és egy képzeletbeli félkörnek? 

Mindig a részletekben van a lényeg…

Van egy fontos tanításunk, amelyet a lövések oktatásánál szoktunk átadni. Így szól: “Ha a hosszút lövöd, akkor tekerj, hogy kitekerd a kapust!”

Ez mit is jelent pontosan?

Tegyük fel, hogy Gianluigi Buffon egy lövésre vetődve maximum 3 méterre tud elérni. Ha ezt a vetődést megismételné minden irányba, akkor megkapnánk Buffon hatókörét, ami a kapus körül kb. egy köralakzatot rajzolna le.

Amennyiben a hosszúba lőjük a labdát egy egyenes lövéssel, akkor nagy az esély arra, hogy a kapus hatókörén áthalad a labdánk, így a kapus nagyobb eséllyel véd.

De amennyiben mi tekerjük a labdát, akkor sokkal jobb esélyeink vannak, hiszen így a labda nagyobb eséllyel halad el a kapus hatósugara mellett.

Ezen a világbajnokságon ezt már több játékos is használta. Rögtön a nyitómeccsen Gyenisz Cserisev, aki bal külsővel tekerte ki a kapust.


Tökéletesen látszik, hogy ha Cserisev egyenesen lőtte volna, akkor a kapus ezt még ki tudta volna tenyerelni, de a tekerés által pont a hálóőr hatóköre mellett haladt el a labda.

Vagy épp Cristiano Ronaldo, aki a spanyolok elleni meccs végén vette elő a “jó öreg” tekerős technikát, ezzel a sorfalat és a kapust is kikerülve.

És a mai meccsen Coutinho is tekerve lőtte meg a hosszút.


Ez is egy olyan részlet, amellyel történelmet lehet írni, használd Te is! Ha kíváncsi vagy további lövésekkel kapcsolatos tanításainkra, akkor jelentkezz edzéseinkre.

Facebook
Facebook