Péntek este, az első komoly meccs a világbajnokságon! Portugália–Spanyolország!

3–2-es spanyol vezetésnél, a 88. percben szabadrúgáshoz jut Portugália. Cristiano Ronaldo áll a labda mögé. Felhúzza a nadrágot a combjain, odaáll. Látszik rajta, hogy koncentrál, majd akkora gólt teker, hogy De Geának, a spanyol kapusnak esélye sincs. 3–3! Megvan az iksz – mesterhármassal!!!

De ami Ronaldónak ennél is fontosabb lehet, pályafutása során először talált be nagy tornán szabadrúgásból. Egészen hihetetlenül hangzik egy ilyen klasszisnál: a 45. kísérlete hozta meg az első gólt ebben a műfajban…

Mivel a Neofociban is sokat foglalkozunk a lövésekkel, ebben a posztban ezt a témát járjuk körül egy kicsit bővebben.

+++++

19. perc: Cristiano Ronaldo állhat a labda mögé, de a sorfalba lövi a szabadrúgást…

88. perc: CR saját magának harcol ki szabadrúgást 25 méterre a spanyol kaputól, középről. Odaáll a labda mögé, felhúzza a nadrágot a combjain. Látszik rajta, hogy koncentrál, majd gyönyörű gólt teker a sorfal mellett/fölött De Geának, a spanyol kapusnak.

De vajon mi volt a különbség a két lövés között? Mi volt a siker titka?

19. PERC: A CSAPÓDÓ TECHNIKA

Cristiano Ronaldo a szabadrúgásainál általában az általa meghonosított csapódó technikát használja. Ilyenkor a labda egyenes vonalon halad felfelé, majd ugyanezen a vonalon haladva hirtelen megtörik és lefelé csapódik.

A csapódó technikával a legnehezebb a magasság beállítása, ezért a legtöbbször a sorfalban végzi a labda.

Ilyenkor a játékos sarka 5-8 centiméterrel feljebb van a lábujjainál, a lábfeje álló helyzetben van és a cipőfűző belső oldalával találja el, ami keskeny felület, és így nehezebben irányítható a labda.

CR ezzel a technikával is lőtt már be rengeteg szabadrúgást, de a nagy válogatott tornákon (Eb, vb) ez eddig egyszer sem sikerült neki.

A csapódó technika: a láb találkozik a labdával, a sarok feljebb van a lábujjaknál

Egy elrontott szabadrúgás a csapódó technikával:

via GIPHY

88. PERC: A KLASSZIKUS TEKERÉS

A meccs végén – egy lélektanilag nagyon fontos pillanatban – Ronaldo eltért a szokásaitól és letutizta a helyzetet.

Vagyis a legtöbbször sikertelen, saját csapódó technikájáról átváltott egy klasszikus tekerésre, amikor a labda nem egyenes vonalban halad, hanem egy gyönyörű oldalirányú ívet ír le. 

Minél nagyobb a felület, annál jobban lehet irányítani a labdát, így nagyobb az esély a gólra. 

A sarok és lábujj egy vonalban van, a lábfej fektetett és így a belsővel rúgja meg a labdát, ami a legnagyobb felület a lábfejen.

Íme, a gól teljes egészében.



via GIPHY

És Te?

Nálunk kipróbálhatod mind a kettőt! Kattints a www.neofutball.com oldalra, és jelentkezz még ma edzésre!

Facebook
Facebook