Az utóbbi időkben azt figyeltem meg a 14 év feletti játékosaimon, hogy ha valamire rákoncentrálnak, akkor lényegében befeszülnek.

Ha koncentrálni próbálnak, akkor szigorúbb tekintetet vesznek fel, és meredt, olykor üveges tekintettel néznek a labda felé, várva, hogy elinduljon az adott feladat, vagy a játék folytatódjon.

A feszüléssel nekem csak egy bajom van. Hogy abból soha nem lesz művészi teljesítmény. Ugyanis ha feszül egy játékos, akkor az izmai megfeszülnek és legtöbbször laza, könnyed, kifejező mozdulatokra képtelen.

Mindezt leginkább azok a játékosok teszik, akik igazi sportemberek, mindent megtesznek a siker érdekében. Jól táplálkoznak, megfelelő mennyiségűt és minőségűt alszanak, figyelnek a pihenésre, egyszóval alárendelik magukat a sportnak és mindent megtesznek a sikerért.

Na de ez honnan eredhet?

Sokszor halljuk már gyerekként is, hogy egy fontos pillanatban azt ordítják felénk a szülők vagy edzők, hogy koncentrálj. De itt meg is áll a sztori, és nem magyarázzák el nekünk, hogy ha koncentrálunk, akkor mit is kellene csinálnunk valójában és hogyan.

Így mindenki magától próbál valamit mutatni (megfelelni) és legtöbbször komolyságot sugároz feszes izmokkal párosítva. És ezzel a környezetünk megelégszik, hiszen látszólag koncentrál a gyerek…

Mit jelent a Neofocistáknak a koncentrálj szó?

Hát feszességet semmiképp…

Több hatékony technikát is használhatunk arra, amikor koncentrálni szeretnénk, most bemutatunk 5-öt, ami hasznos lehet.

A jobb érthetőség kedvéért vegyünk egy konkrét példát, méghozzá azt, amikor egy játékos büntetőrúgást végez el. Ez a rúgó játékosra is nagy nyomást helyez, így ezekben a szitukban sokszor érezheti, hogy koncentrálnia kell…

· Képzeld el a sikert!

Lásd magad előtt a végeredményt. Lásd azt, ahogy a tizit belövöd valamelyik sarokba és próbáld átélni az érzést.

Ezt legegyszerűbben úgy érheted el, hogy elképzeled a gól pillanatának a részleteit. 

Érezd a lendülő lábad húzását. Lásd magad előtt, ahogy a kapus hiába vetődik, nem éri el. Halld, ahogy a labda a hálóhoz ér. Érezd az örömöt, amit a gól pillanatában érzel. Érezd át a gólöröm pillanatait!

· Játszd le magadban a siker előtti pillanatokat!

Tudatosan gondold végig, hogy mit kell tenned a siker érdekében.

Gondold el, hogy amikor lerakod a labdát, akkor a testbeszédeddel mást sugározz a kapus felé. Ahogy hátrálsz a labdától egy-egy pillantást tégy a kapu másik oldalára, amivel megtévesztheted a kapust. Amikor neki futsz, akkor a csípőd az utolsó pillanatig a másik irányba fordítsd, mint ahova lövöd.

Lehet más trükköd a tizi lövése előtt, egy a lényeg: ahogy Neked kényelmes, ami belőled jön, azt játszd le a fejedben és a végrehajtás előtt tudatosítsd magadban, hogy mi fog történni. Lásd magad előtt, hogy mit fogsz tenni!

Cristiano Ronaldo is használ koncentrációs technikát – itt talán éppen elképzeli magában, ahogyan gólt szerez

· Biztasd magad!

Ha belül, a lelked mélyén feszültséget érzel, akkor mondogasd magadban, hogy sikerülni fog. 

Mondd mindaddig, amíg nyugalmat nem érzel. Csak a belső szavaidra figyelj, akkor csinálod jól, ha a külvilág zajai megszűnnek létezni számodra. Jelentősen rádob a sikerességre, ha el is képzeled a dolgot…

· Játszd le a siker pillanatát!

A lövés előtt hajtsd végre azt a mozdulatot, ami neked a sikert jelképezi.

Ha a góllövéskor ökölbe szorítod a kezed, akkor a lövés előtt is szorítsd ökölbe. Ha a fejed fölé emeled a karjaid, akkor a lövés előtt is csináld meg és érezd át azt a mámort, amit ez a mozdulat jelképez. Hagyd magadnak megelőlegezni az öröm pillanatát, éld át a sikert egy mozdulatba tömörítve!

· A 3 mély levegő

Ez nagyon durva technika! 🙂 

Tapintsd ki a nyakadon a pulzusod és érezd, hogy milyen gyors és milyen erős. Ha ráéreztél, akkor továbbra is tartasd ott a kezed és vegyél egymás után 3 nagyon mély levegőt úgy, hogy egy kis ideig bent is tartod.

Azt fogod tapasztalni, hogy a pulzusod azonnal csökken és megnyugszol. Nyilván, ha teljesen nyugodt környezetben próbálod ki, akkor kisebb a változás, de egy felfokozott helyzetben, mint pl. a büntetőrúgás jelentősen megnő a stressz-szinted, és ezzel a technikával garantáltan csökkented!

Ha izgulós típus vagy, akkor ezt mindenképp próbáld ki!

· A Benned rejlő technika!

Ehhez bizony el kell jönnöd minimum egy edzésünkre, hogy ezt megtaláljuk!

Eljössz?

Remélem megtalálod a saját utad… 🙂

Szép napot,
Janó

Facebook
Facebook