Pszichológiailag bizonyított tény, hogy mindenki törekszik a biztonságra. Az emberek viselkedésében megfigyelhetőek folyamatosan visszatérő minták, amelyeket legtöbbször tudatlanul teremtenek meg. De mégis nagy biztonságot jelent számukra, mert ezekben a megszokott helyzetekben a megoldás mindig ugyanaz. 

Gondoljunk olyan egyszerű példákra, mint amikor új emberekkel ismerkedünk meg, sokszor nagyon hasonló sémákat követünk ilyenkor.

Ugyanez a pszichológiai tény megfigyelhető a labdarúgóknál is. A legnagyobb klasszisokat az jellemzi, hogy lényegében mindig ugyanazt a helyzetet teremtik meg, és ezeket nagy biztonsággal oldják meg sikeresen, hiszen a játékhelyzet-megoldás mindig ugyanaz!

Nézzük meg Willian néhány cselét!





Te megfigyelted már, hogy Willian szinte mindig szembe fordul a védőjével? Miközben szélsőként sokkal kézenfekvőbb és egyszerűbb lenne számára, ha az oldaláról jönne a védő és úgy cselezné ki.  

Ez csupán azért nagyon érdekes, mert ha oldalról érkezik a labdás támadó felé a védő, akkor teljesen más cseleket és teljesen más szabályokat kell használnia, mintha szemből, vagy éppen mögüle érkezne.

Willian gyerekkorában jó eséllyel sokszor sikeresen cselezte ki a védőket, ha szemből érkeztek. Ha máshonnan érkeztek, akkor lehet, hogy nem járt ilyen gyakran sikerrel, így ösztönösen elkezdett velük szembe fordulni minden egyes helyzetből. 

Willian Mexikó ellen is szembefordult a védőjével

Akár így történt, akár nem, az biztos, hogy Willian 1v1 elleni helyzetben mindig a szemből érkező védő kategóriáját keresi.  

Neked melyik a kedvenc kategóriád? Tudod, hogy hogyan teremtsd meg ezeket?

Facebook
Facebook