A múlt héten elemeztük, hogy a cselekkel kapcsolatban többféle felfogás létezik, és az egyiket kategória-elméletnek hívjuk.

Ezalatt azt értjük, hogy a labdás játékos az alapján dönti el, hogy milyen cselt alkalmazzon, hogy hozzá képest honnan érkezik az ellenfele.

Bővebben – ha a védő oldalról, a csípő vonala mögül érkezik akkor a következő dolgokat érdemes végrehajtanod:

✔ Sprinteltesd meg a védőt!

Ezt azzal tudod elérni, hogy hosszabban veszed át a labdát, és ritmust váltva rágyorsítasz, így a védő reflexből feléd fog sprintelni, hogy megakadályozzon Téged a beadásban, lövésben vagy a felszabadító rúgásban.

✔ A labdához érve az utolsó két lépésed erőteljesebb, hangsúlyosabb legyen!

Ha megnézed a klasszisokat, akkor lövés vagy beadás előtt az utolsó 1-2 lépés egy kicsit másabb, mint a többi. Hangsúlyosabb, hiszen ezekkel a lépésekkel készülnek rá a beadásra vagy lövésre.

✔ Időzítsd úgy a cseled, hogy a végrehajtás pillanatában az ellenfél tőled 2-3 méterre legyen!

2-3 méter az optimális távolság a cselek végrehajtásához.

✔ Cselezz egy hirtelen mozdulattal a védő mögé úgy, hogy közben védd a labdát!

Háromféleképpen védhetjük a labdát. Vagy megfelelő távolsággal (2-3 m) hajtjuk végre a cselt, vagy úgy, hogy a támaszkodó lábunk a védő és a labda között legyen, vagy pedig kislöbbel, azaz egy apró, de könnyed mozdulattal alábökünk a labdának, és így jó eséllyel az ellenfelünk lábfeje fölött megy el a zsuga.

Nagyon fontos, hogy a cselünkkel kerüljünk a védő mögé, különben nem értünk vele semmit.

És jöjjenek a kérdések!

A Liverpool nyáron szerződtetett kapusa, Alisson kiválóan cselez, ezt már többször is bizonyította. A közelmúltban, a Leicester City elleni bajnokin mégsem jött össze neki az oldalról, csípő vonala mögül érkező védő kicselezése.


Az előző cikkemben azt írtam Gróf Dávid játékáról, hogy az oldalról, a csípő vonala mögül érkező védő kategóriájának szabályszerűségeit kiválóan tudja és magabiztosan oldja meg.

Íme, két példa erre.


A kérdések így szólnak:

1. Miért nem sikerült ezúttal Alisson csele?

2. Miért sikerültek Gróf Dávid cselei?

A helyesen válaszolók között kisorsolunk egy ingyenes Neofoci edzést, ahol az oldalról, csípő vonala mögül érkező védő ellen leoktatjuk a leghatékonyabb és leglátványosabb cseleket!

Csupán annyi a dolgod, hogy írd le a honlapunkon vagy a Facebook-oldalunkon kommentbe a helyes választ, és oszd meg a cikkünket!

Várunk az edzésen! 😉

Alisson próbált cselezni, de pórul járt. Vajon miért?
Facebook
Facebook